Monomi učitelji-ce priporočajo: 11 navdihujočih knjig za osebno rast

Knjige so lahko neprecenljiv vir inspiracije za refleksijo in osebno rast. Pogosto nas izzovejo k raziskovanju novih vidikov in potencialov v sebi. In kdo drug ima boljša priporočila za navdihujoče branje kot joga učitelji-ce? Tu je 11 knjig, ki jih moraš prebrati.

“Shadows Before Dawn” – Teal Swan

Ganljiva knjiga avtorice Teal Swan, v kateri deli svojo osebno zgodbo o preživetju in ozdravitvi. Knjiga nas vodi skozi njeno izkušnjo zlorabe, samomora in izgube ter nas navdihuje, da se soočimo z lastnimi sencami in se dvignemo nad njih. Teal Swan deli svoje uvide in tehnike, ki nam pomagajo premagati travme, najti notranji mir in razviti resnično samospoštovanje. Knjiga je pronicljiva in spodbuja bralce, da najdejo svetlobo tudi v najtemnejših trenutkih ter se odprejo za zdravljenje in srečo. To knjigo priporoča Špela Torič.

“Pot k zenu” – Jernej Mehle

Robert Hönn nam svetuje, da vzamemo v roke knjigo Pot k zenu. Avtor v njej na zanimiv, humoren in tudi pesniški način niza svoja doživetja in razmišljanja na potovanju po deželah Daljnega vzhoda. Zanimiva in poučna pripoved, napisana zelo doživeto, osebnoizpovedno in zrelo, nam odstre tako vsakdanje dogodke s potepanja po teh skrivnostnih in daljnih deželah, kot tudi avtorjevo razmišljanje ob doživljanju tega. Knjiga je prežeta s starodavnimi modrostmi, ki jih je avtor zanimivo vključil v svoj dnevnik, tako lahko slednjega beremo ne samo kot dnevnik, pač pa tudi kot nekakšen učbenik osebne rasti.

“Dihaj” – James Nestor

Knjiga, ki jo priporoča Lana Bauman nas popelje na potovanje skozi znanstvena odkritja in globoko razumevanje dihanja. Avtor se v njej opira na znanstvene raziskave, starodavne dihalne tehnike in lastne izkušnje, da nas opozori na močno povezavo med našim načinom dihanja in različnimi vidiki našega življenja, vključno z zdravjem, energijo, spanjem in čustveno stabilnostjo. Knjiga nas spodbuja, da znova odkrijemo moč dihanja ter predstavlja praktične nasvete in tehnike, s katerimi lahko izboljšamo svoje dihanje in dosežemo boljše počutje ter višjo življenjsko kakovost.

“Ženske, ki tečejo z volkovi” – Clarissa Pinkola Estés

Avtorica v knjigi prepleta pravljice, mitologijo in psihološko raziskovanje, da bi raziskala notranji svet žensk. Vodi nas skozi arhetipske zgodbe, ki razkrivajo moč, intuicijo in divjost ženske narave. Knjiga nas spodbuja, da znova odkrijemo svoj resnični jaz, ki je pogosto potlačen pod družbenimi pričakovanji in omejitvami. Avtorica nas uči, kako se povezati z notranjim volkom, simbolom divjosti in osvoboditve, ter kako negovati svoje instinkte, intuicijo in kreativnost. Nujno branje vsake ženske, pravi Valentina Baznik.

“Postanite Brezmejni” – Joe Dispenza

Ta navdihujoča knjiga, ki jo priporoča Patricija Roj,  združuje znanstvena spoznanja in duhovne prakse za rast in osebno preoblikovanje. Avtor nas uči, kako spremeniti način razmišljanja, čustvovanja in vedenja ter kako ustvariti novo resničnost. To je navdihujoč vodnik za osvobajanje strahov, prevzemanje odgovornosti za svoje življenje in razvoj notranje moči. Ponuja praktične nasvete, znanstvene razlage in navdihujoče zgodbe za dosego polnosti in svobode v življenju.

“Zdaj” – Eckhart Tolle

Anja Kaloh je izbrala knjigo, ki nas vabi, da se osredotočimo na moč trenutka sedanjosti. Avtor nas uči, kako se osvoboditi preteklosti in pričakovanj ter zaživeti polno in izpopolnjeno življenje v trenutku. Spodbuja nas k opazovanju lastnih misli in čustev ter nas uči, kako biti bolj prisotni, ljubiti sebe in biti povezani z drugimi. Knjigo prežemajo mir, tišina, umirjenost, vendar tudi živa energija, radost in volja do življenja, ki bralca prevzamejo in ga popeljejo na nepozabno potovanje.

“Strah” – Osho

Grozda Gayatri svetuje, da preberemo knjigo Strah. Osho nas v knjigi spodbuja k poglobljenemu raziskovanju in razumevanju strahu, ki ga pogosto doživljamo v svojem vsakdanjem življenju. Preučuje strah pred neznanim, smrtjo, ljubeznijo, osamljenostjo, izgubo in številne druge oblike strahu. Osho nas uči, kako se soočiti s strahom na temeljne načine ter ga sprejeti kot naravni del življenja.

“Rdeča zarja” – Vesna Juvan

Knjiga Rdeča zarja nam skozi pozabljeno umetnost menstruiranja, spet in na novo odkriva kaj menstruacija lahko je in kako jo uporabiti za to, da bo naše življenje bolj polno, bolj zadovoljno in bolj prežeto z ženstvenostjo, bolj prežeto z nami. Je menstrualni kažipot za sodobno žensko, njeno samoraziskovanje in odkrivanje njenih globin. Brina Selan svetuje, da jo ima na polici vsaka ženska. Zato, da se bomo spet spomnile kdo smo.

“Light on Life” – B.K.S. Iyengar

To je knjiga jogijskega učitelja B.K.S. Iyengarja, ki deli svoje znanje o jogi in njenem vplivu na naše življenje. Poudarja pomembnost telesne prakse joge ter kako ta lahko uravnoteži um, telo in duha. Knjiga ponuja vpogled v jogijske principe, vključno z dihanjem, asanami in meditacijo, ter kako jih lahko uporabimo za celostno rast in notranji mir. Ta dragocen vir modrosti za vse, ki se želijo poglobiti v jogijsko prakso, v branje priporoča Tjaša Bobek.

“Awareness” – Anthony de Mello

Knjiga, ki jo ima za eno svojih najljubših Karin Putrih, nas vabi, da se pogledamo v ogledalo lastnega uma, raziskujemo svoje misli, prepričanja in omejitve ter se osvobodimo iluzij, ki nas omejujejo. Avtor nas spodbuja h globokemu osveščanju in budnosti. Ponuja nam preproste in močne vaje ter modrosti, ki nam pomagajo prebuditi našo zavest in živeti bolj izpolnjeno življenje. “Awareness” je navdihujoč vodnik za tiste, ki si želijo raziskati pot samospoznanja in duhovne rasti.

“Jaz sem v redu – ti si v redu” – Thomas A. Harris

Knjiga, ki jo je kot priporočilo izbrala Katja Valič, se ukvarja s konceptom in prakso medosebnih odnosov. Avtor predstavlja svojo teorijo o tem, kako lahko vsak posameznik doseže občutek lastne vrednosti in sprejemanja, hkrati pa tudi spoštuje in razume druge ljudi. Harris nas uči o pomembnosti komunikacije, empatije in spoštovanja v odnosih ter nam ponuja praktične smernice za izboljšanje naših medosebnih vezi. Knjiga je dragocen vir modrosti in nas vodi k bolj sočutnemu in usklajenemu načinu življenja s samim seboj in drugimi.

Ustanoviteljica in idejna vodja znamke Monomi sem Teja Osterc. Zaljubljena v idejo o rasti in razvoju posameznika, sem s pomočjo majhne, a virtuozne in strokovne ekipe sodelavcev ustvarila prostor, kjer najdeš podporo za stabilne nove začetke ter pripomočke za visokopotezna nadaljevanja.