Prvič na jogo. Kaj moraš vedeti?

Prvič na jogo. Kaj moraš vedeti?

Joga postaja vse bolj popularna oblika vadbe in način, da se odklopiš od vsakdanjika. Če se odpravljaš na svojo prvo uro joge ali pa morda še oklevaš z odločitvijo samo zato, ker ti je to neznan teritorij in nimaš pojma kako stvar izgleda, je ta objava namenjena točno tebi.

Najprej poglejmo pogost predsodek: “za jogo nisem dovolj gibčen/-a”. Če nisi, super. Za svojo prvo vadbo joge si čisto okej točno takšen/-a, kot si v tem trenutku. Vsako telo je drugačno in vsako telo ima svoje omejitve, ki so lahko posledica naših dosedanjih navad ali pa čisto fizične omejitve, npr. oblika medenice, dolžina trupa, itd. Skozi vadbe spoznavaš svoje telo, se soočaš s svojimi šibkimi točkami in z vztrajnostjo povečuješ svojo gibljivost, moč in vzdržljivost. 

Če kakšnega položaja ne moreš izvesti, še to ne pomeni, da si slab/-a v jogi. Dober učitelj bo vedno poskrbel, da vsi prisotni najdejo variacijo položaja, ki jim je v trenutku dostopna in za njih tudi najbolj varna.

Kako poteka vadba?

Poznamo več stilov joge in odvisno od posameznega učitelja je, kako oblikuje svojo vadbo. Zelo verjetno pa je, da se bo vadba začela v sedečem ali ležečem položaju, kjer imaš priložnost povezati se s svojim dihom in se pripraviti na vadbo. Sledijo lažji položaji, ki ogrejejo telo in ga pripravijo na zahtevnejše asane, ki sledijo. Sledi glaven del vadbe, jogijske asane. To so lahko statični položaji, v katerih vztrajaš nekaj dihov ali pa gre za dinamično obliko vadbe (vinjasa), kjer z dihom prehajaš iz enega položaja v drugega. Pred koncem te zelo verjetno čaka kak restorativen položaj, ki ohlaja telo in pričenja sproščati mišice pred zadnjo savasano – končnim sproščanjem, kjer ležiš na hrbtu in se prepustiš trenutku. 

Kaj potrebuješ za vadbo joge?

  • Podloga. Naj bo nedrseča. Najbolje je, če si prineseš svojo, si jo pa v večini joga studiev lahko tudi brezplačno izposodiš. 
  • Udobna in lahka oblačila, ki te ne bodo tiščala. Idealno je, če so iz naravnih materialov (npr. iz bombaža), v katerih koža lahko diha. Zelo ohlapna oblačila te znajo ovirati, hkrati pa učitelj slabše vidi tvojo poravnavo telesa. 
  • Steklenička z vodo. Med vadbo se ponavadi ne pije, razen če je le-ta zares intenzivna ali se izvaja v toplem okolju. Po koncu pa je vsekakor priporočljivo, da poskrbiš za hidracijo in tako tudi pomagaš telesu, da lažje izloči odpadne snovi, ki so se med vadbo izločile iz globokih tkiv.

Dobro je vedeti:

  • Najboljša joga je joga na prazen želodec, zato pojej zadnji večji obrok vsaj 3-4 ure pred vadbo. Verjemi, da ti poln želodec lahko pokvari celotno izkušnjo, zato če se le da, pred vadbo ne jej večjih količin hrane. Snack je vredu, ampak naj velja “manj je več”.
  • Izklopi telefon. Še boljše, pusti ga doma ali v avtu. Joga je namenjena temu, da vzpostaviš in neguješ povezavo s samim seboj. Vse ostalo lahko za ta kratek čas počaka. 
  • Spodbujamo uporabo deodoranta in prijazno odsvetujemo nanos parfuma. Del joge so tudi dihalne tehnike in ne želiš, da so hlapi tvojega parfuma vse, kar oseba zraven tebe vdihne. 
  • Na vsako vadbo pridi odprtega uma in brez pričakovanj. Tako lahko vedno dobiš točno tisto, kar potrebuješ (čeprav bi si mogoče tvoj ego želel kaj drugega).

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015. Zadnjih nekaj let se izobražujem na področju joge in ajurvede, na vadbah, ki jih vodim, pa prepletam znanje obeh. Ljudem želim približati jogo kot nekaj preprostega, dostopnega in uporabnega ter jih opremiti z orodji za samostojno raziskovanje svojega bistva.