Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo joga podlogo?

Joga združuje fizično aktivnost, mentalno osredotočenost in sprostitev. Pri izvajanju joga vadbe ima podloga ključno vlogo. Primerna blazina namreč zagotavlja stabilnost, udobje in varnost med vadbo. V tem prispevku bomo raziskali, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu joga podloge, da bomo izbrali najbolj primerno možnost glede na naš življenjski slog, vrednote in proračun.

Kje začeti? Na kaj moraš paziti? Kaj je pomembno in kaj ni? Gremo po vrsti.

Debelina in gostota podloge

Zakaj je debelina podloge pomembna? Če je podloga pretanka, lahko tvoje koleno v pozi Mačka – krava kriči od bolečin. Če je predebela, izgubiš stik povezave s tlemi, zaradi česar bo tvoje Drevo bolj majavo.

Gostoto podloge hitro prepoznamo po tem, kako trda je podloga. Bolj gosta pomeni tudi trša, manj gosta je bolj puhasta in se vanjo bolj potopimo, kar zmanjšuje našo stabilnost.

Standardna podloga za jogo je debela med 4 in 5 mm, med debelejše pa štejemo blazine, katerih debelina je nad 5 milimetrov. Poznamo tudi izjemno tanke blazine, ki se pogosto imenujejo “potovalne podloge za jogo”, ki so debele le okoli 2 milimetra. Prednost slednjih je, da se enostavno zložijo in so izjemno lahke, zato jih je enostavno spraviti v kovček in z njimi potovati.

Debelejša in bolj gosta kot je podloga, težja je. Zato ob izbiri upoštevaj tudi to, kako pogosto in kam podlogo prenašaš. Kako daleč je tvoj joga studio?

Sklep: Podloga naj bo dovolj tanka in trda, da tvoje telo skozi prakso podpira in ti daje občutek stabilnosti, vendar hkrati dovolj mehka in debela, da ti omogoča udobno izvajanje položajev. Debelejša in mehkejša podloga bo bolj udobna za sedeče in ležeče položaje, medtem ko bo tanjša in trša podloga bolj primerna za dinamične vaje in poze, ki zahtevajo več oprijema.

Dodaten nasvet. Četudi se odločiš za tanjšo verzijo podloge, lahko svojemu telesu med vadbo pomagaš tako, da si med izvajanjem asan pod sklepe namestiš joga odejo.

Material in tekstura podloge

Material, iz katerega je izdelana podloga za jogo, narekuje njeno teksturo, oprijemljivost, prijaznost okolju in trdost oz. mehkost. Glede na to iz katerega materiala je izdelana podloga, je odvisen tudi čas njene obrabe.

Možnosti: večina standardnih podlog za jogo je narejena iz umetnega materiala PVC, okolju prijaznejše možnosti pa vključujejo naravno in reciklirano gumo, pluto ali juto in celo bombaž.

Tekstura tvoje podloge za jogo narekuje, koliko oprijema zagotavlja. Dober oprijem je ključnega pomena pri izbiri joga podloge, saj nam omogoča stabilnost in varnost med izvajanjem položajev. Podloga z dobro oprijemljivostjo preprečuje drsenje, kar je še posebej pomembno pri bolj zahtevnih vadbah. Tekstura je lahko umetna (na primer vzorec dvignjenih izboklin) ali pa jo narekujejo materiali – joga blazine iz jute imajo organsko hrapavost, medtem ko imajo PVC joga blazine, čeprav rahlo teksturirane, mehkejši občutek.

Kvaliteten umetni material je navadno bolj trpežen, vzdržljiv in ima daljšo življenjsko dobo kot naraven, ki se hitreje obrabi.

Kakšna je razlika med odprtoceličnimi in zaprtoceličnimi podlogami?

Če je podloga odprtocelična, to pomeni, da vpija tekočine – tudi znoj, kar v praksi pomeni, da ti kljub potnim rokam v Strešici ne bo drselo, saj tekočina ne ostaja na površju blazine. Slaba stran te karakteristike je, da ob znoju podloga vpija tudi druge tekočine, kot so kreme in olja, zato moramo biti pri uporabi teh vrst podlog malo bolj pazljivi glede njihove uporabe.

Pri zaprtoceličnih podlogah na drugi strani (to so navadno PVC podloge) tekočine (znoj) ostanejo na površju, kar je s stališča higiene in čiščenja podloge bolj zaželeno, lahko pa to ob vadbi, kjer se veliko potimo, predstavlja izziv z drsenjem dlani in stopal med prakso. To lahko rešimo z joga brisačo, ki jo položimo na podlogo. Zaprtocelične podloge imajo predvideno daljšo življenjsko dobo in so bolj trpežne.

Velikost

Velikost podloge je pomembna, saj mora biti dovolj prostorna za naše gibanje. Standardna velikost joga podloge je približno 61 cm x 173 cm, vendar obstajajo tudi večje podloge za tiste, ki potrebujejo več prostora. Pred nakupom preverimo, ali je podloga dovolj velika za udobno izvajanje joga položajev.

Cena

Cena je pomemben dejavnik pri izbiri joga podloge. Na trgu je na voljo široka paleta podlog z različnimi cenami. Pomembno je najti ravnotežje med kakovostjo in ceno ter izbrati podlogo, ki ustreza našemu proračunu.

Cena podloge variira od ponudnika do ponudnika, odvisna pa je predvsem od materiala, ki je uporabljen za izdelavo. Navadno velja pravilo, da so kvalitetnejše podloge premo-sorazmerno dražje glede na cenovno ugodne podloge, ki so navadno izdelane iz manj kakovostnih materialov oz. so materiali že v osnovi cenejši, ampak ne nujno vedno manj kvalitetni. To pravilo torej ni absolutno, zato pred nakupom zmeraj preveri sestavo joga podloge in če je možno, jo preizkusi ali pa se prepričaj, da lahko podlogo enostavno vrneš, če ti ne bi ustrezala.

Videz podloge

Ko zožiš svojo izbiro glede na debelino, material, teksturo, ceno, oprijem in prijaznost okolju, ti ostane le še en dejavnik: stil!

Tu je dobro vedeti, da obstajajo blazine, ki imajo narisane črte, da se v asanah lepše poravnaš. Še posebej za začetnike je to odlična izbira.

Imej v mislih, da bodo nežne, svetle barve kot so modra, zelena ali pastelni odtenki nate delovale pomirjajoče. Če se poslužuješ bolj dinamičnih vadb, pa se morda lahko odločiš za bolj energične barve, kot so rdeča, oranžna ali živahno rumena. Te barve lahko pripomorejo k povečanju energije in motivacije med vadbo.

Če želiš, da se barva blazine ujema s tvojim  prostorom za vadbo ali z ostalimi joga pripomočki, ki jih morda uporabljaš, izberi barvo, ki se sklada z barvno shemo prostora oz. drugo opremo.

Aha, še to! Kot pri vseh izdelkih, tudi podloga prej podleže vidni umazaniji in madežem, če je svetla. Če ti je pomembno, da madeži niso vidni, raje izberi podlogo temnejših odtenkov in takšen material, ki ga je enostavneje za čistiti.

In na koncu. Joga je osebna izkušnja, zato je predvsem pomembno, da te barva blazine navdihuje in dviguje tvoje razpoloženje. Naj te nagovori. Na svoji joga podlogi se moraš počutiti dobro. Navsezadnje jo boš zelo veliko časa gledal-a v Strešici.

Raziskuj & nakupuj

Na Monomi policah lahko najdeš izključno preverjene znamke joga podlog, ki so najvišje kakovosti. Med blazinami lahko brskaš na tej povezavi, vsaka podloga pa je podrobno opisana, ko klikneš nanjo.

Za vse podloge velja, da jih lahko v 30-ih dneh od prejetja enostavno pošlješ nazaj in kupnino ti v celotnem znesku vrnemo.

Vprašanja in izkušnje

V kolikor imaš še kakšno vprašanje, iščeš podlogo, ki je ne najdeš med Monomi policami, ali pa le želiš deliti svojo izkušnjo z joga podlogami, mi piši! Dosegljiva sem na teja@monomi.si. Vesela bom tvojega sporočila.

Ustanoviteljica in idejna vodja znamke Monomi sem Teja Osterc. Zaljubljena v idejo o rasti in razvoju posameznika, sem s pomočjo majhne, a virtuozne in strokovne ekipe sodelavcev ustvarila prostor, kjer najdeš podporo za stabilne nove začetke ter pripomočke za visokopotezna nadaljevanja.