Spomladanska utrujenost

Načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Znanilci pomladi so pričeli s svojim prebujanjem, mi pa postajamo vse bolj zaspani. Daljši sončni dnevi prinašajo sezono na prostem, pomlad je tu in čutiti je vse več pozitivne energije. Vendar se vsi ne počutijo tako. Za nekatere se začenja sezona zehanja in neskončne utrujenosti. Medtem ko se svet prebuja, hočejo spati. Opazovanje popolne prenove narave po dolgi in mrzli zimi je neverjetno lepo, vendar se lahko zaradi tega obnašamo kot zaspani lenivec, še posebej ob prehodu na poletni čas. 

Pomladni čas je lahko tudi čas močne utrujenosti

Imaš občutek, da je vsako jutro težje ubogati budilko? Temperature so višje, sonce vzide prej, ti bi pa raje še malo poležal-a? Pomlad je tu, s seboj pa je prinesla spomladansko utrujenost. In če se najdeš v zgornjem opisu, se zavedaj, da nikakor nisi sam-a. Mogoče je to slaba tolažba, a spomladanska utrujenost je pogosta zdravstvena težava mnogih ljudi z vsega sveta.

Sama sem vedno »žrtev« spomladanske utrujenosti, zato sem poiskala načine, ki omilijo slabo počutje in utrujenost.

Pozimi zaradi krajšega dneva v našem telesu primanjkuje hormonov, kot je serotonin (spodbujevalec sreče), telo pa proizvaja več hormona spanja (melatonin). Ko pride pomlad, ki prinaša daljše dneve in več sončne svetlobe, se mora telo prilagoditi. Telesna temperatura se dvigne, krvne žile se razširijo, krvni tlak pade. Svetloba povzroči, da telo sprosti več hormona sreče –  serotonina, medtem ko je količina melatonina še vedno zelo visoka. Začnejo potekati prilagoditveni procesi, ki pa se ne zgodijo čez noč. Zaradi tega se nekateri od nas ob koncu zimske sezone počutimo manj motivirani in utrujeni. Z drugimi besedami, obstaja znanstveni razlog, zakaj se spomladi ne počutimo polni energije. Razlog »vse je v glavi« tukaj žal pogrne na celi črti.

Obstaja nekaj precej enostavnih načinov kako se uspešno boriti proti spomladanski utrujenosti in jo vsaj malo omiliti.

Razgibaj svoje telo!

Velikokrat slišimo, da je telesna dejavnost najboljši zdravnik. In čeprav to vsi vemo, je težko začeti s spremembami življenjskega sloga, katere odlašamo na naslednji dan, teden, mesec,… Začni z majhnimi koraki. Nameni par minut vsako jutro svojemu telesu in ga razgibaj. Kratke in enostavne vaje bodo pognale svežo energijo čez tvoje telo, ki bo cel dan ostalo v pozitivnem stanju. Tako ohraniš fokusiranost in splošno dobro počutje. Če je to nekaj, kar nikakor nisi pripravljen-a narediti, lahko poizkusiš s preprostim sprehodom. Svež zrak odpravlja utrujenost iz tvojih misli tako, da oskrbuje možgane s kisikom. V idealnem primeru se vsak dan sprehodi za pol ure. Če tega ne moreš vključiti v svoj naporen urnik, raje pojdi na krajše sprehode. V dnevih, ko sploh ne moreš pobegniti iz pisarne, redno odpiranj okna, da se nadihaš svežega zraka zunaj. Morda pa lahko avto parkiraš nekaj ulic stran od pisarne ali pa izstopiš z vlaka ali avtobusa nekaj postankov pred ciljem in greš preostanek poti peš? Ali pa izkoristi toplejše vreme in zamenjaj vožnjo s kolesarjenjem. Namesto tekočih stopnic pojdi po stopnicah. Stvar je precej enostavna, z malo odločnosti lahko hitro dosežeš boljše počutje.

Zaloga vitaminov

Ko se menjajo letni časi, naše telo pogosto trpi zaradi pomanjkanja določenih vitaminov. To se zgodi zato, ker običajno pozimi zaužijemo premalo svežega sadja in zelenjave. Pomanjkanje teh vitaminov lahko povzroči kronično utrujenost do sredine pomladi. Obnovi zaloge za pomlad, da svoje telo napolniš z vitamini, tako da obrokom dodaš sveže sadje in zelenjavo. In zelo dobra novica je: spomladi je spet na voljo več svežih pridelkov in naravnih živil. Živila, kot so semena in oreščki ter zapleteni ogljikovi hidrati v zelenjavi in sadju, so naravni dvigovalci energije. In tako nam mati narava spet ponudi možnost, da poskrbimo zase.

Savnanje in kontrastni tuši

Še nekaj dosegljivih načinov za premagovanje utrujenosti so savnanje in kontrastni tuši (tuširanje s toplo in mrzlo vodo). Ti namreč stabilizirajo cirkulacijo in učvrstijo žilni sistem, tako da je manj dovzeten za temperaturna nihanja.

 

Poleg opisanega ne pozabimo na počitek in kvalitetno spanje.

Naj bo letošnja pomlad čudovita in mila.

Moje ime je Karin Putrih. Sem učiteljica joge, plesalka, akrobatka, kaskaderka in ustanoviteljica LifeOnTheMat, ki nudi varno zavetje polno joge, ljubečega gibanja, delavnic ter joga oddihe za vsakogar.