Kako se z redno prakso joge osvobodimo tesnobe?

Značilnost joge je, da spoznamo kdo smo. Razkriva nam, da je v nas tisto kar se pretaka skozi vidike našega življenja, ta moč, ki teče skozi aspekte psihičnega, umskega in duhovnega doživljanja. Znanost na žalost še nima instrumentov, da izmeri to moč, a joga nam omogoča, da realiziramo to moč skozi redno prakso. Omogoča nam, da začutimo prano=energijo (sila, ki je nenehno v gibanju, ki se nikoli ne ustavi), ki poteka od atoma do galaksije, vse to pa nam razkrijejo prakse. Spremeni se dimenzija znanja, stvari začnemo videti drugače, spremeni se osebnost in zgodi se preobrazba. A pravi namen je razviti višje zavedanje. V najstarejših jogijskih besedilih je zapisano, da je ravno prana ključ, ki odpre pot do osvoboditve.

 

Predstavljaj si mesto, ki je postavljeno, pripravljeno za delovanje a ne deluje, ni osvetljeno oz. je osvetljen samo en del mesta, ostalo je v temi. Vsi kanali-centri, vse to že imamo vse obstaja (kot to mesto), samo ni povezave med njimi. Pomen prane je v tem, da se jo preusmeri v višje centre, da bi dosegli višje izkustvo. Vsi imamo kozmični vir v nas, potrebno je samo »odpreti« določene kanale, da se lahko povežemo s tem virom, to bo rešilo vse naše mentalne, psihične težave, zato je jogijska praksa tako pomembno orodje, ki pripomore k temu, da se lažje spoprimemo tudi z anksioznostjo ali že nastalimi anksioznimi motnjami. 

In kako si lahko pomagamo z joga prakso pri že nastalih anksioznih motnjah ?

V življenju se srečujemo z vedno večjimi zunanjimi pritiski in številnimi povzročitelji stresa. Vsak dogodek, pri katerem se počutimo ogrožene, lahko sproži strah in tesnobo. Ko tesnoba postane tako močna, da nas prične ovirati v vsakdanjem življenju, se lahko srečamo z različnimi anksioznimi motnjami. S pomočjo redne prakse joge se lahko naučiš, kako premagati anksiozne motnje, tesnobe in depresivna stanja. S prakso joge odvrnemo našo osredotočenost od zunanjega sveta (sveta, na katerega se odzivamo) in jo prenesemo v um, možgane in telo, kjer so korenine tesnobe. Joga deluje skozi um in telo ter na ta način pomaga ozdraviti tesnobo in druge oblike čustvenega neravnovesja.

Telesni položaji joge in tehnike dihanja pomagajo ustvarjati nove telesne izkušnje, ki se razlikujejo od tesnobe. Uporaba sproščujočih tehnik med in po vadbi uravnovešajo živčni sistem. Mišična sprostitev, ki jo dosegamo z asano se širi iz mišic na vse druge telesne organe. Raziskave so na primer pokazale, da sprostitev v ležečem položaju učinkovito znižuje visok krvni tlak in da lahko redna vadba v kombinaciji z dihalnimi tehnikami lajša obolenja, kot so: astma, kronična utrujenost in psihosomatske bolezni. Razni preizkusi so tudi potrdili, da lahko jogiji dejansko zavestno nadzorujejo avtonomne funkcije telesa. Vez med dihanjem in čustvovanjem je že dolgo poznana. Vplivi med obema so obojesmerni. To pomeni, da čustvo vpliva na dihanje, dihanje pa na čustvo. Pranajama, ki jo izvajamo pri jogi ni samo poseben način dihanja. Pranayamo spremljata tudi poostrena pozornost in koncentracija, tako da hkrati delamo tudi duševno vajo. Tako vplivamo ne samo na pljuča in živčevje ampak tudi na delovanje srca in trebušnih organov. Mirno, počasno, globoko dihanje s počasnim vdihom in daljšim izdihom lahko zaustavi panični napad, ki ga je izzvalo močno čustvo.

V kolikor se soočaš s tesnobnimi čustvi je z redno prakso popolnoma mogoče, da ponovno zaživiš mirno in svobodno. Zato si še danes dovoli popeljati tvoje sebstvo v prazen prostor, dopusti, da tvoje notranje bitje prikliče neskončen mir in blaženost, naj umno vesolje napolni tvoje srce z ljubeznijo.

Sem Grozda Gayatri. Že 20. leto uspešno vodim joga šolo Gayatri & Satya, kjer izobražujem bodoče učitelje joge. Osrednji poudarek dajem joga terapiji v povezavi z anksioznimi motnjami in depresijo. Organiziram programe, ki so v pomoč vsem, ki se soočajo s paničnimi napadi in obsesivno kompulzivnimi motnjami.