Kako sestaviti svojo jutranjo joga prakso

Kako sestaviti svojo jutranjo joga prakso?

Jutro je pogosto za marsikoga precej kaotično. Prepozno vstanemo iz postelje in pademo v pravo jutranjo naglico: tisoč in en opravek preden si na hitro privoščimo zajtrk, se vsedemo v avto in smo v vsakodnevnem srečanju z blaženim prometom. Jutro nas tako rekoč napade. Ustvari si jutranjo rutino, s katero boš prevzel-a večji nadzor nad svojim jutrom. Vnesi v svoje življenje jasno strukturo.

Tako je že zjutraj mogoče poskrbeti, da ostanemo zbrani cel dan. Jutranja rutina je lahko kratka ali dolga, bistvo pa je, da jo opraviš z lahkotnostjo. Stresno jutro  zamenjamo za prijetne in učinkovite momente, ki povečajo našo produktivnost skozi cel dan. Pravijo, da jutranja rutina postavi temelje celemu dnevu in če vsak dan začnemo pravilno, se bo naše življenje odvijalo v pravo smer.

Kako sestaviti svojo jutranjo joga prakso? - Jutranja rutina - Karin Putrih - LifeOnTheMat

Vsak si svojo rutino oblikuje po potrebah, ciljih in željah, nepogrešljivi del vsake rutine pa je gibanje. Za nežno prebujanje telesa in misli je več kot primerna joga.  Z začetkom jutranje vadbe joge se lahko takoj počutimo bolj umirjeni. Pred prvimi socialnimi stiki je pomembno, da se najprej povežemo s sabo. Nežni gibi povezani z dihanjem zgodaj zjutraj ozavestijo naše počutje, omogočijo večjo zbranost in nas pripravijo na naloge prihajajočega dne. Znano je, da ima joga številne pozitivne učinke na zdravje in počutje. Zmanjšuje anksioznost in depresijo, pripomore k zdravju srca, vsesplošno boljše počutje in večja vitalnost pa sta glavni posledici redne vadbe.

Vzpostavitev rutine joge zjutraj pomaga telesu, da uravnava spalne navade. Sčasoma se bo tvoje telo navadilo na prebujanje in takojšnje pridobivanje energije od jutranjega gibanja – joge, zaradi česar bo vstajanje iz postelje toliko lažje, saj se bo telo že veselilo prve naloge, ki ga čaka.

 

Kaj je pomembno pri sestavljanju jutranje joga prakse:

  • Začni počasi in z nežnimi gibi ogrej telo.
  • Z občutkom delaj na tem, da poglobiš raztege.
  • Eksperimentiraj s položaji, poišči tiste, ki ti najbolj ustrezajo v danem trenutku.
  • Vključi tudi hitrejši način jogijskega gibanja, da segreješ telo in pospešiš svoj utrip.
  • Dihaj ustaljeno in z zavedanjem, ne glede na tempo vadbe.

Če se želiš prepustiti vodeni jutranji vadbi, si oglej posnetek na spodnji povezavi.

 

Naj bodo tvoja jutra mirna in sproščena.

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Moje ime je Karin Putrih. Sem učiteljica joge, plesalka, akrobatka, kaskaderka in ustanoviteljica LifeOnTheMat, ki nudi varno zavetje polno joge, ljubečega gibanja, delavnic ter joga oddihe za vsakogar.