Bhujangasana | Kobra

Bhujangasana je zaklon, ki bo odprl tvoj prsni koš in srce, raztegnil celoten zgornji del telesa, s tem pa zmanjšal tvojo utrujenost in omilil bolečine v spodnjem delu hrbta.

Zakaj to pozo obožujemo?

Položaj kobre bo okrepil tako tvoje fizično kot energetsko telo. Kobra krepi hrbet in povečuje gibljivost hrbtenice. Z odpiranjem prsnega koša poživlja pljuča in srce. Prav tako krepi prebavne organe in organe izločanja. Nate bo delovala splošno poživljajoče, saj sprošča hrbtenico in osvežuje možgane, povečala pa se bo tudi tvoja moč premagovanja ovir v vsakdanjem življenju.

Kako izvesti položaj?

  • Leži na trebuh.
  • Sramno kost potiskaj v podlago. 
  • Dlani položi ob prsni koš, komolce stisni ob trup.
  • Z dlanmi rahlo pritisni v podlago, aktiviraj hrbtne mišice in začni dvigovati prsni koš in glavo.
  • Ob potovanju v položaj enakomerno raztezaj celotno sprednjo stran telesa. Čeprav se ti bo zdelo, da se v položaju dviguješ, ostani osredotočen-a na iztezanje hrbtenice in si predstavljaj, da namesto, da potuješ navzgor, hoče tvoja prsnica potovati naprej.
  • Pri tem ne pozabi na raztezanje zadnje strani vratu. Ne “lomi” vratu, ampak raje brado usmerjaj proti grlu, pogled (in ne brade) pa dvigni šele, ko dosežeš svoj končni položaj. 
  • Rameni potiskaj stran od ušes, komolci ostajajo rahlo pokrčeni, medenica in trebuh se stikata s podlago.
  • Iz položaja prideš tako, da prsni koš spustiš nazaj na podlago.

Nasveti za začetnike

V položaju naj večino dela opravijo mišice hrbta – pazi, da se v položaj ne potiskaš z rokami oziroma dlanmi.

Prijazno opozorilo

Če imaš kardiovaskularne težave raje na podlago namesto dlani odloži celotne podlahti (položaj sfinge) in ga ne zadržuj predolgo. Če imaš težave s hrbtenico, položaja raje ne izvajaj, prav tako ga ne izvajaj med nosečnostjo. 

Poslušaj svoje telo

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Z jogo sem se prvič srečala leta 2010, leta 2021 pa sem uspešno zaključila učiteljski tečaj joge in jo začela tudi poučevati. Ustvarjam pod imenom Jogalnica, kjer želim ljudem približati jogo ne samo kot telesno vadbo, temveč tudi kot orodje za umiritev misli, za potop vase, za raziskovanje sebe.