Virabhadrasana II | Bojevnik 2

Bojevnik 2 je stoječa asana, ki intenzivno krepi mišice hrbta in nog ter nas pripravi na izvajanje ostalih stoječih položajev.

Zakaj to pozo obožujemo?

Poza krepi noge, roke in hrbet. Zmanjšuje maščobne obloge okrog bokov, pomaga pri herniji in lajša bolečine v spodnjem delu hrbta. Ker širi prsni koš, izboljšuje sposobnost dihanja.

Pomaga pri koncentraciji in izboljšuje ravnotežje. Krepi občutek prizemljenosti in stabilnosti.

Kako izvesti položaj?

  • Postavi se v tadasano, položi dlani v pas in stopi večji razkorak. Stopali sta pri tem obrnjeni naravnost naprej.
  • Levo stopalo zamakni navznoter in desno stopalo obrni za 90 stopinj navzven. Pri tem pazi, da trup ostane poravnan in kolka ne sledita desni nogi, temveč ostaneta obrnjena naprej. 
  • Obe roki iztegni, dlani obrni navzdol in sprosti ramena. Prsnico ves čas dvigaj proti stropu, da ohranjaš prsni koš odprt in širok.
  • Počasi pokrči desno koleno. Koleno naj bo nad desnim gležnjem in pazi, da ti ne pada navznoter. Desno koleno in desno stegno rahlo potiskaj navzven.
  • Glavo obrni v smer pokrčenega kolena in tvoj pogled naj bo usmerjen v prste na desni dlani.
  • Stopali aktivno potiskaj v tla, hkrati pa trup dviguj proti stropu. S spodnjim delom telesa se prizemljuješ, skozi trup se dviguješ. 
  • Položaj zapustiš tako, da najprej iztegneš desno nogo, dlani spustiš v pas in obrneš obe stopali naprej. Ko stojiš v izhodiščnem razkoraku, položaj ponovi še na drugo stran.

Nasveti za začetnike

Osredotoči se na to, da pride pokrčeno koleno nad gleženj. Če tvoje koleno gleda čez gleženj, povečaj razdaljo med stopali.

Ko iztegneš roki, preveri, da sta obe v isti višini. Ponavadi se nam dogaja, da zadnjo roko spustimo malo nižje, ker nanjo nismo dovolj pozorni.

Prijazno opozorilo

Izvajanje asane se odsvetuje v primeru visokega krvnega tlaka in pri težavah s srcem. 

Prav tako asane ne izvajajo ženske z močno menstruacijo. 

Previdnost pri izvajanju ni odveč, če imaš težave s kolki, koleni ali gležnji. V primeru, da ti položaj povzroča bolečine, se ga raje izogni.

Poslušaj svoje telo

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015. Zadnjih nekaj let se izobražujem na področju joge in ajurvede, na vadbah, ki jih vodim, pa prepletam znanje obeh. Ljudem želim približati jogo kot nekaj preprostega, dostopnega in uporabnega ter jih opremiti z orodji za samostojno raziskovanje svojega bistva.