Vsi smo človek. Začuti človeka v sebi in ob sebi. - Robert Honn - Monomi blog

Vsi smo človek. Začuti človeka v sebi in ob sebi.

Čuti. Misli. Deluj.

Družba.
Vrednote.
Sobivanje.
Spoštovanje.
Sočutje.

Govoriti o vrednotah je brez pomena, če jih posameznik ali družba ne zna živeti. Čas za “cesarjeva nova oblačila” je minil in prišel je čas resničnih sprememb. Te spremembe se lahko zgodijo samo znotraj vsakega posameznika – znotraj mene in tebe, za vse nas. Ne čas besed, nastopil je čas dejanj.

Neravnovesje v katerem se nahajamo, se občuti kot splošna nedejavnost, brezbrižnost, kopičenje materialnih stvari za vsako ceno, iskanje izgovorov, zatekanje v nasilje in prevare. Država izgublja svoj smisel in človek se počuti opeharjen, ponižan, razočaran in prepuščen samemu sebi.

Odgovornost posameznika je delovanje. V skladu z osnovnimi vrednotami, ki so univerzalne, je naš edini cilj postati boljši človek. Razmere v družbi niso posledica recesije temveč pasivnosti posameznikov, ki so dopustili, da drugi upravljajo z njihovimi življenji. Sistemi, taki in drugačni, so lahko ljudem prijazni le, če v njih aktivno sodelujejo in tako omogočijo sistemu, da sledi naravni poti evolucije in postane boljši. 

Ne bomo govorili, ne bomo kričali. S svojim delovanjem želimo pokazati, da je različnost tisto, kar nam je skupnega. Želimo pokazati obstoj vrednot. Želimo reči stop nasilju, prevaram, materialnemu kopičenju, stop izgubi sočutja do sočloveka, stop ponižanju in zaslepljevanju človeka. Vsak med nami ima moč, da preseže pasivnost vsakdana in postane aktivni del te družbe.

Naše sporočilo je:

Začuti človeka v sebi in ob sebi.
Deluj.
Deluj odgovorno in sočutno.

Praksa joge ni v tem, da stojiš na glavi.
Praksa joge je zavedanje sebe v prostoru, ki te obdaja.
Praksa joge ti dopusti, da zapreš oči in odpreš srce.

Čuti. Misli. Deluj.

Vsi smo človek.

Mislim, da je čas, da ljudje sprevidimo, da ne gre zame ali zate.
Da ne gre za zmago ali poraz, niti za to, kdo je boljši ali slabši.
Da ne gre za levico ali desnico, da ne gre za programe političnih strank.
Da ne gre za ideologije ali konflikt.
Da rešitev ni v nobenem ‘izmu’, ne v kapitalizmu, ne v komunizmu, socializmu, liberalizmu, fašizmu, nacizmu…

Zdi se mi, da je čas, da sprevidimo, da ne gre za tebe ali mene, za njega ali onega….ampak za nas. Mogoče se mi dozdeva, da bi bilo krasno ljudem povedati, da ima vsak med nami moč, da nekaj ukrene, da postane aktiven igralec v svojem življenju.

Zdi se mi, da je čas, da ljudje sprevidimo, da ne gre zate ali zame, ampak za nas.

Da lahko sebičnost zamenjamo s sočutjem.
Da nam ni vseeno, kaj se dogaja z drugimi.
Da ne sodimo človeka po barvi kože, verski ali politični pripadnosti.
Da delamo vse, kar počnemo najboljše, kot lahko.
Da ne počnemo stvari zato, ker okolica to pričakuje od nas.
Da smo…
Da vsak lahko postane boljši človek.

Vse, kar podajam, je plod osebnih raziskovanj skozi veščine joge, aikida, taijiquana, plesnega eksperimentiranja. In verjetno vsega, kar sem do danes počel. Ljubil. Sovražil. Vsega, kar me je privlačilo. Odbijalo. Ne morem se izogniti osebni izkušnji interpretiranja pridobljenega znanja. Zato ti bom pogosto ponudil vprašanja. Odgovore na njih pa moraš poiskati sam-a.