Balasana | Otrok

V Sanskrtu beseda bala pomeni otrok. Gre za položaj, kjer smo skrčeni kot nerojen otrok v maternici. Je položaj, ki nas zelo hitro pomiri in preusmeri tok naše energije navznoter.

Zakaj to pozo obožujemo?

Balasana razteza hrbtenico in gležnje ter nežno odpira kolke. Zmanjšuje bolečine ob menstruaciji, zmanjšuje stres in utrujenost. Poza tudi znižuje visok krvni tlak.

Kako izvesti položaj?

  • Postaviš se na vse štiri in palca na stopalih pomakneš skupaj tako, da se dotikata, koleni pa postaviš malo širše od širine kolkov.
  • Zadnjico spustiš na peti.
  • Z rokami se počasi pomikaš naprej po podlogi in pri tem spuščaš prsni koš ter glavo proti tlom.
  • Čelo odložiš na podlogo in sprostiš roki.
  • Iz položaja se vrneš tako, da dlani najprej postaviš ob glavo in se potem s pomočjo rok dvigneš.

Nasveti za začetnike

Če z glavo ne prideš do tal, lahko uporabiš blok ali kakšno blazino s katero podložiš čelo. Izogni se temu, da je čelo na podlogi, zadnjica pa v zraku. V tem položaju je pomembneje, da se zadnjica stika s petami.

Če imaš občutek, da se ti v asani intenzivno raztezajo gležnji in ti je za ta del telesa neprijetno, lahko zviješ dekico in jo podložiš pod gležnje ali narte.

Prijazno opozorilo

V primeru hernije položaj izvajaj zelo previdno ali se mu raje izogni.

Položaj odsvetujemo, če imaš drisko, poškodbe kolen ali gležnjev ter v času nosečnosti.

Poslušaj svoje telo

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015. Zadnjih nekaj let se izobražujem na področju joge in ajurvede, na vadbah, ki jih vodim, pa prepletam znanje obeh. Ljudem želim približati jogo kot nekaj preprostega, dostopnega in uporabnega ter jih opremiti z orodji za samostojno raziskovanje svojega bistva.