Janu sirsasana | Sedeč predklon s pokrčeno nogo

Janu v sanskrtu pomeni sklep, sirsa pa glava. Nekateri ta položaj prevajajo tudi kot “položaj glave proti kolenu”.

Zakaj to pozo obožujemo?

Deluje terapevtsko na zniževanje krvnega tlaka. Podaljšuje hrbtenico in pomirja možgane. Zmanjšuje izgubo apetita, ki je posledica stresa. Lajša menstrualne krče, krepi maternico ter ustvarja hormonsko ravnovesje.

Odpravlja napihnjenost v predelu trebuha ter razteza hrbet, noge in ramena.

Kako izvesti položaj?

  • Sedeš z iztegnjenimi nogami in stopali postaviš v širino kolkov, peti potiskaš navzven (stopali v fleksiji).
  • Pokrčiš desno koleno in stopalo položiš na notranjo stran levega stegna, koleno spustiš proti tlom, da je desni kolk odprt.
  • Z vdihom dvigneš roki proti stropu in pri tem iztezaš hrbet ter prsnico navzgor.
  • Z izdihom se pomikaš v predklon, dokler z dlanmi ne dosežeš stopala.
  • Primeš okrog stopala in se z obrazom pomikaš proti kolenu.
  • Položaj zapustiš tako, da najprej dvigneš glavo, iztegneš roki in se s čimbolj ravnim hrbtom dviguješ v sedeč položaj.
  • Ponoviš še na drugo stran.

Nasveti za začetnike

Če v položaju z rokami ne dosežeš stopala, lahko dlani položiš tudi na podlogo, primeš za gleženj ali golen. Lahko uporabiš tudi trak, ki služi kot podaljšek tvojih rok. Trak si namestiš okrog stopala iztegnjene noge. Če doma nimaš traku za jogo, si lahko pomagaš npr. z ruto, šalom. Pomembno je le, da ni iz raztegljivega materiala.

Prijazno opozorilo

Izvajanje asane odsvetujemo v primeru hernije in driske. 

Ženske v času menstruacije naj izvajajo predklon manj intenzivno. 

Če so prisotne bolečine v hrbtu ali glavobol, glave ne spuščamo proti kolenu.

Poslušaj svoje telo

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015. Zadnjih nekaj let se izobražujem na področju joge in ajurvede, na vadbah, ki jih vodim, pa prepletam znanje obeh. Ljudem želim približati jogo kot nekaj preprostega, dostopnega in uporabnega ter jih opremiti z orodji za samostojno raziskovanje svojega bistva.