Ustrasana - poza kamele

Ustrasana | Kamela

Ustrasana ali položaj kamele je jogijski položaj, ki v telesu ustvarja prožnost in moč ter odpira srčno čakro.

Zakaj to pozo obožujemo?

Položaj kamele odpira predel trebuha, prsnega koša in ramen. Krepi spodnji del hrbta, povečuje gibljivost in odprtost zgornjega dela hrbtenice, ter razteza kolčne sklepe. Ustrasana ustvarja aktiven občutek predaje. Njen poglavitni namen je odpiranje predela prsnega koša in srca.

Tako kot ostali položaji iz skupine zaklonov igra pomembno vlogo pri spreminjanju krive telesne drže, ki je posledica aktivnosti sodobnega človeka, ki vključujejo veliko nagibanja telesa naprej in povešanja ramen.

Kako izvesti položaj?

  • Začneš kleče na blazini. Kolena namestiš v širino kolkov.
  • Dlani namestiš na zgornji rob medenice, prsti gledajo navzdol. Komolce ohranjaš v širini ramen.
  • Z vdihom sednice potiskaš navzdol proti podlagi, prsnico pa začneš odpirati navzgor proti stropu.
  • Za naprednejšo in globljo različico položaja se z dlanmi dotakneš pet.
  • Položaj zapustiš tako, da med izdihom poravnaš hrbet in se usedeš na pete. Če si bil-a v globlji različici položaja, se z izdihom nežno odrineš od pet in trup postaviš pokonci ter se nato usedeš na pete.

Nasveti za začetnike

Če v tem položaju v vratu čutiš napor ali napetost, brado usmerjaj proti prsnici. Čeprav se zdi, da se v tem položaju nagibamo nazaj, ustrasano v resnici izvajaš tako, da se hkrati podaljšuješ navzgor in odpiraš naprej skozi prsni koš, kolena in stegna pa usmerjaš navzdol proti podlagi. Tudi ko si v položaju, ostajaš v njem aktivno, ne popuščaš.

Prijazno opozorilo

Pri poškodbah kolen, položaj izvajaš previdno ali ga izpustiš. Pri poškodbah hrbtenice položaja ne izvajaš. Če imaš kardiovaskularne težave, izvajaš variacijo za začetnike (roke na medenici) in položaja ne zadržuješ dalj časa. Če v položaju v vratu čutiš napor ali napetost ali imaš z vratom težave, brado usmerjaj proti prsnici.

Poslušaj svoje telo

Izvedba jogijskih položajev poteka na lastno odgovornost. Za morebitne poškodbe, poslabšanja stanja ali druge negativne posledice, ki bi lahko nastale med prakso ali kot posledica le-te, ne prevzemamo odgovornosti. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave, se pred prakso posvetuj s svojim zdravnikom.

Z jogo sem se prvič srečala leta 2010, leta 2021 pa sem uspešno zaključila učiteljski tečaj joge in jo začela tudi poučevati. Ustvarjam pod imenom Jogalnica, kjer želim ljudem približati jogo ne samo kot telesno vadbo, temveč tudi kot orodje za umiritev misli, za potop vase, za raziskovanje sebe.