Smisel bolečine

Bolečine, poškodbe, bolezni niso slučajne. So posledica neurejenosti oziroma entropije in opozorilni znak, da moramo spremeniti način življenja in vedenja. 

Telo najbolje deluje ko je urejeno in živi v urejeni okolici. Na neurejenost, katero v AEQ metodi poznamo kot entropijo, opozarja z nelagodjem, slabim počutjem, pasivnostjo, depresijo, boleznijo ali bolečinami. 

Mnogo ljudi bolečino zato razume kot sovražnika. AEQ metoda pa jo vidi kot opozorilno lučko, ki nas ob pravilnem reagiranju lahko reši večjih, trajnostnih težav. Bolečina se razvije, ko telo več ne zdrži pritiska, ki ga dobiva iz okolice in notranjosti, ko je entropija oziroma nered prevelik. Takrat se pojavi “bolečina brez vzroka” ali pa pride do poškodbe.

Ker živimo v družbi, kjer je preziranje bolečine nagrajeno, spoštovano in zaželeno, je težav vse več. Družba namreč spodbuja preseganje lastnih meja in zmožnosti, ignoriranje bolečine in vzdržnost. Bolj kot si odporen na bolečino, bolj si cenjen in “uspešen”.

Z ignoriranjem bolečine se postopoma na njo navadimo, se naučimo živeti z njo in takrat postane kronična. Odprava kroničnih težav pa je dolgotrajna. Zaradi moderne medicine, operacij, tablet in mnogih pripomočkov lahko bolečino zelo uspešno in dolgo ignoriramo. Dlje kot pa to počnemo, hujše so posledice do katerih pride zmeraj, brez izjeme. 

Gibanje postane mučno, posledično se gibljemo manj, težave se krepijo in znajdemo se v začaranem krogu, brez izhoda. Dokler se ne začnemo zavestno ukvarjati z večanjem urejenosti in spreminjanjem entropije v sintropijo.

Če bolečino razumemo kot učitelja, lahko hitro in brez večjih posledic uredimo stanje, zaradi katerega je prišlo do nelagodja, spremenimo vzorce, ki nam ne koristijo in spremenimo razmišljanje, ter začnemo živeti telesu prijazno življenje. Bolečina nas spodbuja, da zvišamo urejenost sistema, saj jo le tako dolgoročno odpravimo.Takšno življenje prinaša več užitka, zadovoljstva, energije predvsem pa manj bolečin ter poškodb.

Sem učiteljica AEQ metode 1. stopnje. Obožujem organsko gibanje, razumevanje telesa in mladostno počutje. S svojo prakso želim opomniti, da je spoštljiv odnos do telesa in upoštevanje trenutnih meja edini način k dolgotrajnemu zadovoljstvu.