Kako hiter način življenja vpliva na kronične težave?

Zaradi zahtev družbe, stresa in hitrega načina življenja je naše telo neprestano v pripravljenosti, mišični tonus v telesu je nenehno povišan in mišice, ki delajo v vsakem trenutku dneva, dan za dnem, so utrujene in boleče. Zaradi kompenzacije začnejo deformirati držo in gibanje ter vplivajo na celotno telo in procese v njem. Pojavljati se začnejo kronične bolečine, za katere medicina običajno nima konkretnega odgovora, niti rešitve. 

Tako smo prepuščeni sami sebi, analgetikom in navajanju na življenje z neprestano bolečino in telesnim nelagodjem. Slej kot prej telo postane naš sovražnik in mi postanemo “ujetniki” svojega telesa.

Na življenje začnemo gledati kot boj za preživetje, ne pa uživanje. Do gibanja razvijemo odpor, gibamo zato ker “moramo,” ne pa ker želimo.

Takšno stanje se razvija skozi več let avtomatiziranega nepravilnega gibanja, ponavljajočega se stresa in potlačevanja utrujenosti, bolečin in odpora, ki ga “nismo smeli” ali pa “nismo imeli časa” izrazit. Ker je telo utrujeno, je naš neumorni um ustvaril obrambni mehanizem, s katerim je izklopil prenos občutkov iz telesa do zavesti in tako omogočil nadaljnje drvenje skozi življenje, ignoriranje vseh opozorilnih znakov telesa in sledenju hitremu načinu življenja. Ta obrambni mehanizem imenujemo senzorno-motorna amnezija. Žal pa tak način zmeraj pripelje do neželenih stanj – kroničnih težav in bolezni, poškodb in drugih nelagodij. Telo nas prisilno ustavi.

S pomočjo AEQ vaj se začnemo zavedati gibanja, premikov in uporabe mišic. Tako dobimo boljši nadzor nad gibanjem, ki postaja ekonomično, učinkovito, lahkotno in prijetno. Z AEQ vajami določeno mišico zavestno napnemo in jo potem s polno pozornostjo in zavedanjem ponovno sprostimo. S pomočjo pendikulacije telo ponovno spomimo kaj pomeni sproščena mišica in kaj je normalno sproščeno stanje telesa. Z rednim in zavestnim izvajanjem vaj postopoma znižamo pretirani mišični tonus, gibanje je manj togo, čutimo več energije, mišicam pa omogočimo regeneracijo, ki je nujno potrebna za učinkovito in prijetno gibanje. 

Sem učiteljica AEQ metode 1. stopnje. Obožujem organsko gibanje, razumevanje telesa in mladostno počutje. S svojo prakso želim opomniti, da je spoštljiv odnos do telesa in upoštevanje trenutnih meja edini način k dolgotrajnemu zadovoljstvu.