Enostavne joga poze med menstruacijo

Joga v času menstruacije: kakšne prilagoditve so priporočljive

Ženske smo ciklična bitja, kar pomeni, da naša narava ni vsak dan enaka. Skozi naš (menstrualni) cikel se spreminja nivo energije, zmožnost osredotočanja, fleksibilnost telesa in naša moč. Iz tega spoznanja lahko zaključimo, da vsaka vadba ni primerna za vsak dan v mesecu. Posebno pozornost si vsekakor zaslužijo dnevi, ko ženske krvavimo. Nekatere se v prvih dneh menstruacije svoji praksi popolnoma izognejo, za vse tiste, ki pri njej vztrajate, pa je priporočljivo, da jo nekoliko prilagodite.

Razlog, zakaj je koristno upoštevati svoj cikel pri vadbi joge, predvsem v času krvavitve je APANA VAYU.

To je eden izmed energijskih tokov, ki delujejo v našem telesu. Apana je navzdol usmerjena sila, ki skrbi za izločanje – vsega – blata, urina in seveda tudi menstrualne krvi.

Morda si že kdaj opazila, da učitelji joge na vadbah vprašajo ženske, če ima katera menstruacijo in potem določene položaje za njih prilagodijo ali predlagajo druge različice. Odsvetujejo predvsem inverzne položaje. To so tisti, pri katerih je medenica višje od srca (npr. strešica, stoja na glavi, globoki stoječi predkloni). V teh položajih se smer apane obrne, torej od medenice se preusmeri navzgor proti srcu in glavi, kar pa v času krvavitve ni najbolj zaželjeno, saj na dolgi rok lahko privede do težav z delovanje apane vayu, kar se pozna na našem ciklu.

Kakšna naj bo torej joga v času krvavitve?

Nežna. Predvsem to. Morda nekoliko počasnejša in vsekakor manj intenzivna, kot v preostalih dnevih meseca. Blagodejni so položaji, ki odpirajo kolke in prsni koš. V kolkih ženske zadržujemo ogromno napetosti, tudi čustva kopičimo tukaj in čas menstruacije je idealna priložnost, da vse to spustimo iz svojega telesa in energetskega polja. V teh dneh smo bolj dovzetne za svoja čustva, zato je odpiranje prsnega koša lahko idealna priložnost, da raziskujemo, kaj se dogaja v našem srčnem prostoru.

Če si sicer oboževalka vinyasa joge in ostalih dinamičnih oblik, ti bodo morda v času krvavitve bolj ustrezali statični položaji, v katerih ostaneš dalj časa in svoj fokus usmerjaš na dih.

Položaji, ki spodbujajo tok apane vayu navzdol in s tem krepijo našo povezavo z zemljo (dajejo občutek stabilnosti in prizemljenosti) so predvsem ležeči, sedeči in stoječi položaji. 

Za dodatno podporo v teh dneh je dobrodošla tudi uporaba pripomočkov – npr. blokov za jogo in mehkega bolsterja. Za udobno in dolgo končno sproščanje pa odeja in blazinica za oči, ki nam pomaga, da se odmaknemo od zunanjega v svoj notranji svet. 

Priporočeni položaji za čas menstruacije

Predlagam ti, da v svojo prakso v dneh menstruacije vključiš naslednje položaje:

Balasana

Položaj otroka za nežno odpiranje kolkov in sproščanje uma. Idealen za počitek, umiritev in povezovanje s sabo. Po potrebi lahko glavo podložiš z blokom.

Položaj otroka je primeren za čas menstruacije.

Eka pada kapotasana

Nekoliko intenzivnejše odpiranje kolkov, razteg sprednje strani stegna in odpiranje prsnega koša. Za bolj sproščujočo različico se lahko s dlanmi sprehodiš naprej in se s trupom približaš tlom, čelo pa odložiš na podlogo ali na blok.

Asana v času menstruacije

Supta kapotasana

Položaj, ki razbremeni spodnji del hrbta, odpira kolke in prijetno raztega mišico zadnjice in stegna. Eden najboljših raztegov za tiste, ki imate težave z išiasom.

Joga za ženske

Viparita karani (ob steni)

V času menstruacije je to zagotovo najljubši položaj vsake ženske! Poleg tega, da sprošča nogi, je odličen tudi za blaženje menstrualnih bolečin. Tukaj namreč sveža kri iz nog teče proti predelu medenice in prekrvavi reproduktivne organe (kar prispeva k zmanjšanju krčev).

Ne pozabi, da je ključnega pomena, da prisluhneš svojemu telesu. Vsaka ženska je edinstvena, zato se morda nekatere vadbe bolje prilagajajo tvojemu telesu kot druge. Preizkusi različne položaje in tehnike ter se osredotoči na tiste, ki ti prinašajo največje olajšanje.

Naj bo joga med menstruacijo čas za negovanje, sprostitev in povezovanje s seboj.

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015. Zadnjih nekaj let se izobražujem na področju joge in ajurvede, na vadbah, ki jih vodim, pa prepletam znanje obeh. Ljudem želim približati jogo kot nekaj preprostega, dostopnega in uporabnega ter jih opremiti z orodji za samostojno raziskovanje svojega bistva.